Catering Dietetyczny
Właśnie znalazłeś
Dietę dla Siebie!
FODMAP – Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols
Dieta low FODMAP to sposób żywienia polegający na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów bogatych w monosacharydy, które słabo wchłaniają się w jelitach i łatwo w nich fermentują. Wśród nich wymienić należy fruktozę (zawartą głównie w owocach, miodzie czy słodyczach), laktozę (zawartą w produktach mlecznych), fruktany (zawarte w pszenicy, czosnku czy cebuli), galaktany (zawarte w roślinach strączkowych) oraz poliole (takie jak sorbitol czy ksylitol).
Dieta FODMAP jest pomocna przy łagodzeniu dolegliwości jelita drażliwego IBS, nieswoistej chorobie zapalanej jelit (wrzodziejące zapalanie jelita grubego, chorobę Leśniewskiego Crohna), SIBO.
Do wyboru kaloryczności: 1000, 1200, 1500, 1800 oraz 2000kcal.