Catering Dietetyczny
Właśnie znalazłeś
Dietę dla Siebie!
FODMAP
Dieta o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli zalecana w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego.
Składniki te to głównie węglowodany, które u osób z IBS nieprawidłowo rozkładające się w jelicie cienkim.
Produkty obfitujące w FODMAP przechodzą w postaci niezmienionej do jelita i poprzez swoje działanie osmotyczne powodują nagromadzenie płynów w jego świetle. W ten sposób dochodzi do przyspieszenia motoryki jelit. Po przejściu do jelita grubego podlegają one fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. Dalsze przemiany mogą prowadzić do wytworzenia siarkowodoru i metanu. Procesy te są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w rejonie jamy brzusznej (ból oraz uczucie przelewania), biegunki lub zaparcia i wzdęcia.
W tej diecie produkty o wysokiej zawartości FODMAP są wykluczone, dzięki czemu dieta jest pomocna w leczeniu dolegliwości związanych z zespołem jelita drażliwego. Nasza dieta FODMAP z uwagi na wykluczone produkty odpowiada pierwszemu etapowi który powinien trwać od 6 do 8 tygodni. Zaznaczamy jednak że skuteczność diety może różnić się w zależności od przebiegu choroby i stopnia nasilenia jej objawów.