Catering Dietetyczny
Właśnie znalazłeś
Dietę dla Siebie!

UWAGA – dieta sezonowa,
dostępność sprawdź w formularzu zamówień

Dla kogo? Program „Dąbrowska” stworzony na bazie diety Dr Dąbrowskiej – zapewnia nieprzekroczenie 800 kcal dziennie, co gwarantuje uruchomienie mechanizmów detoksu wewnątrzkomórkowego.

Jest to forma głodówki WYKLUCZONA w następujących przypadkach:

  • kobiety w ciąży oraz karmiące
  • dzieci i młodzież
  • osoby z niedowagą
  • osoby chorujące na cukrzycę typu I
  • osoby cierpiące na gruźlicę, nowotwory złośliwe, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, serca, układu oddechowego i wątroby
  • osoby cierpiące na anemię oraz awitaminozę
  • osoby cierpiące na zaburzenia psychiczne, w szczególności na anoreksję, bulimię czy depresję
  • osoby, które nie uzyskały zgody lekarza na post leczniczy.

Przed przystąpieniem do postu leczniczego każdemu rekomendujemy zasięgnięcie opinii lekarza i uzyskanie jego zgody przed wykupieniem programu. Mechanizm detoksu komórkowego i odżywianie endogenne (wewnętrzne) są częstymi argumentami przytaczanymi przez zwolenników postów lub głodówek leczniczych. Do roku 2016 wielu lekarzy i dietetyków było przeciwnych głodówkom. Jednak dzięki odkryciu naukowemu nastąpił przełom w medycznym podejściu do mechanizmu głodówki leczniczej. Już od wczesnych lat 60-tych XX wieku naukowcy obserwowali, że komórki są w stanie niszczyć swoje własne części składowe (np. białka), nazwali to autofagia, od słowa greckiego, w którym „auto” oznacza „samo”, natomiast „phagein” – „jeść”. Stąd termin „samozjadanie”. Jednak zbadanie i zrozumienie tego zjawiska było bardzo trudne, głównie z uwagi na rozmiary komórek i trudności w obserwowaniu mikroskopijnych zmian, jakie w nich zachodziły podczas „samozjadania”. Nie wiedziano, co konkretnie uruchamia ten proces i jakie geny, jakie białka są za niego odpowiedzialne.

Przełom wydarzył się w latach 90-tych XX. wieku, kiedy to profesor Yoshinori Ohsumi przeprowadził serię badań na komórkach drożdży piekarskich. Zmodyfikował geny drożdży tak, aby nie były w stanie neutralizować odpadków, które w nich powstawały. Jednocześnie pobudzał autofagię poprzez głodzenie (nie dostarczał im pożywienia) obserwowanych komórek drożdży. Zaobserwował tworzenie się w komórkach drożdży pęcherzyków z nieprzetworzonymi odpadkami (mechanizm działania autofagii), które na skutek zakłócenia ich neutralizacji, szybko powiększyły się do rozmiarów możliwych do zobaczenia pod mikroskopem. Był to pierwszy naukowy dowód na faktycznie działanie mechanizmów samozjadania (autofagii) komórek – detoksu komórkowego. Yoshinori Ohsumi wyszedł od badań komórek drożdży, niedługo później udowodnił, że podobne zjawisko zachodzi we wszystkich komórkach posiadających jądro, łącznie z komórkami człowieka. Za swoje odkrycia otrzymał 3 października 2016 roku nagrodę Nobla w kategorii Medycyna. Jest ona jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień, uwieńczeniem wieloletniej pracy naukowej profesora Yoshinori Ohsumi. Pracy, która doprowadziła do zbadania mechanizmów działania autofagii i udowodnienia jej istnienia, również w komórkach człowieka. Od tego momentu zjawisko oczyszczania wewnątrzkomórkowego ma pełne naukowe podstawy.

Nasz program jest zasadniczo zgodny z wytycznymi diety wg. dr Dąbrowskiej oraz postu Daniela.

Faza ZASADNICZA ogranicza się do:

  • wszystkich warzyw z wyjątkiem ziemniaków i nasion ze strączków (każdego dnia pojawia się zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty)
  • jabłek i grejpfrutów (w ograniczonej ilości).

PRZYKŁADOWE MENU FAZY ZASADNICZEJ

  • Śniadanie: Surówka z białej kapusty z porem i kalarepą. Szklanka ciepłej wody z cytryną (we własnym zakresie).
  • Przekąska 1 : Zakwas buraczany albo koktajl
  • Obiad: Pieczona pizza na spodzie z kalafiora z papryką, cukinią, cebulką i bakłażanem oraz suszonymi pomidorami.
  • Przekąska 2: Zupa krem z brokułów z mikroziołami z buraka i ziołami prowansalskimi.
  • Kolacja: Surówka z kiszonego ogórka, pomidorków koktajlowych, kalafiora i szczypioru ze słodką papryką, pieczony burak na liściach sałaty fryza, herbata miętowa.

Produkty zalecane na diecie dr Dąbrowskiej:

  • warzywa korzeniowe – marchew, pietruszka, buraki, seler, chrzan, skorzonera, pasternak,
  • warzywa kapustne – kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż, rzodkiew, rzepa, kalarepa, brukiew,
  • warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por,
  • warzywa dyniowate – ogórki, dynia, kabaczek, cukinia, melon, arbuz,
  • warzywa liściaste – sałata, szpinak, cykoria, seler naciowy, zioła, kiełki,
  • warzywa psiankowate – pomidory, papryka, bakłażan,
  • inne warzywa – fasolka szparagowa, zielony groszek, koper włoski, szparagi,
  • owoce świeże – jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze (w ograniczonych ilościach),
  • owoce suszone – śliwki, morele, jabłka (w ograniczonych ilościach).

Dane kontaktowe

Zachęcamy do kontaktu
-w razie pytań bądź wątpliwości.

519 639 519
zamowienia@PanDieta.pl
Pon. - Pt. 09:00 - 17:00
Sob.-Nd. Biuro nie pracuje

Call Now Button