Image
Image

Dla kogo?

Program Dr. Dąb. stworzony na bazie diety Dr Dąbrowskiej - gwarantujący nieprzekroczenie 800 kcal dziennie, co gwarantuje uruchomienie mechanizmów detoksu wewnątrzkomórkowego. Jest to forma głodówki WYKLUCZONA w następujących przypadkach:
– kobiety w ciąży oraz karmiące
– dzieci i młodzież
– osoby z niedowagą
– osoby chorujące na cukrzycę typu I
– osoby cierpiące na gruźlicę, nowotwory złośliwe, nadczynność tarczycy, niewydolność nerek, serca, układu oddechowego i wątroby
– osoby cierpiące na anemię oraz awitaminozę
– osoby cierpiące na zaburzenia psychiczne, w szczególności na anoreksję, bulimię czy depresję
– osoby, które nie uzyskały zgody lekarza na post leczniczy

Przed przystąpieniem do postu leczniczego każdemu rekomendujemy zasięgnięcie opinii lekarza i uzyskanie jego zgody przed wykupieniem programu.

Mechanizm

Detoks komórkowy i odżywianie endogenne (wewnętrzne) są częstymi argumentami przytaczanymi przez zwolenników postów lub głodówek leczniczych. Do roku 2016 wielu lekarzy i dietetyków było przeciwnych głodówkom. Jednak dzięki odkryciu naukowemu, nastąpiłprzełom w medycznym podejściu do mechanizmu głodówki leczniczej.

Już od wczesnych lat 60-tych XX wieku naukowcy obserwowali, że komórki są w stanie niszczyć swoje własne części składowe (np. białka), nazwali to autofagia, od słowa greckiego, w którym „auto” oznacza „samo”, natomiast „phagein” – „jeść”. Stąd termin „samozjadanie”.Jednak zbadanie i zrozumienie tego zjawiska było bardzo trudne, głównie z uwagi na rozmiary komórek i trudności w obserwowaniu mikroskopijnych zmian, jakie w nich zachodziły podczas „samozjadania”. Nie wiedziano co konkretnie uruchamia ten proces i jakie geny, jakie białka są za niego odpowiedzialne. Przełom wydarzył się w latach 90-tych XX. wieku, kiedy to profesor Yoshinori Ohsumi przeprowadził serię badań na komórkach drożdży piekarskich. Zmodyfikował geny drożdży tak, aby nie były w stanie neutralizować odpadków, które w nich powstawały. Jednocześnie pobudzał autofagię poprzez głodzenie (nie dostarczał im pożywienia) obserwowanych komórek drożdży.

Zaobserwował tworzenie się w komórkach drożdży pęcherzyków z nieprzetworzonymi odpadkami (mechanizm działania autofagii), które na skutek zakłócenia ich neutralizacji szybko powiększyły się do rozmiarów możliwych do zobaczenia pod mikroskopem. Był to pierwszy, naukowy dowód na faktycznie działanie mechanizmów samozjadania (autofagii) komórek – detoksu komórkowego.

Yoshinori Ohsumi wyszedł od badań komórek drożdży, niedługo później udowodnił, że podobne zjawisko zachodzi we wszystkich komórkach posiadających jądro, łącznie z komórkami człowieka.

Za swoje odkrycia otrzymał 3 października 2016 roku nagrodę Nobla w kategorii Medycyna. Jest ona jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień, uwieńczeniem wieloletniej pracy naukowej profesora Yoshinori Ohsumi. Pracy, która doprowadziła do zbadania mechanizmów działania autofagii i udowodnienia jej istnienia, również w komórkach człowieka. Od tego momentu zjawisko oczyszczania wewnątrzkomórkowego ma pełne naukowe podstawy.

Fazy postu leczniczego

 Nasz program jest zasadniczo zgodny z wytycznymi diety wg. dr Dąbrowskiej oraz postu Daniela.

składa się z trzech faz:
1) wejścia
(naszego autorstwa, jest to przygotowanie do diety bazujące na diecie Wegańskiej)
2) ZASADNICZEJ
3) wyjścia.

W fazie wejścia (5 posiłków dziennie na bazie diety Wegańskiej), wyjścia (6 posiłków dziennie) dopuszczalne są następujące produkty żywnościowe:
– wszystkie warzywa w tym ziemniaki i strączki
– wszystkie owoce
– kasze
– orzechy

W fazie wejścia i wyjścia wyeliminowane są następujące produkty żywieniowe:

– jaja, mięso, gluten

W fazie ZASADNICZEJ (7 posiłków dziennie) ograniczamy się do:
– wszystkich warzyw za wyjątkiem ziemniaków i nasion ze strączków (każdego dnia pojawia się zakwas buraczany lub sok z kiszonej kapusty)
– jabłka i grejpfruty (w ograniczonej ilości)

W wersji rekomendowanej faza wejścia trwa 1 tydzień, faza zasadnicza 6 tygodni, faza wyjścia 2 tygodnie. Program rekomendujemy wyłącznie w sposób ciągły z weekendami.

Mogą jednak Państwo wykupić dowolną długość trwania programu. Cena wszystkich faz jest taka sama. Podczas zakupu prosimy o sprecyzowanie dat poszczególnych faz.

PRZYKŁADOWE MENU FAZY ZASADNICZEJ

  • Śniadanie: Szklanka ciepłej wody z cytryną (we własnym zakresie), zakwas buraczany własnej roboty, surówka z kiszonej kapusty, pomidory, sok z jarmużu wyciskanego na zimno, jabłka i cytryny.
  • Przekąska 1 : Cząstki grejpfruta.
  • Obiad: Pieczona pizza na spodzie z kalafiora z papryką, cukinią, cebulką i bakłażanem oraz suszonymi pomidorami.
  • Przekąska 2: Zupa krem z brokułów z mikroziołami z buraka i ziołami prowansalskimi.
  • Kolacja: Surówka z kiszonego ogórka, pomidorków koktajlowych, kalafiora i szczypioru ze słodką papryką, pieczony burak na liściach sałaty fryza, herbata miętowa.

Produkty zalecane na diecie dr Dąbrowskiej:

  • warzywa korzeniowe – marchew, pietruszka, buraki, seler, chrzan, skorzonera, pasternak,
  • warzywa kapustne – kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż, rzodkiew, rzepa, kalarepa, brukiew,
  • warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por,
  • warzywa dyniowate – ogórki, dynia, kabaczek, cukinia, melon, arbuz,
  • warzywa liściaste – sałata, szpinak, cykoria, seler naciowy, zioła, kiełki,
  • warzywa psiankowate – pomidory, papryka, bakłażan,
  • inne warzywa – fasolka szparagowa, zielony groszek, koper włoski, szparagi,
  • owoce świeże – jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze (w ograniczonych ilościach),
  • owoce suszone – śliwki, morele, jabłka (w ograniczonych ilościach).