Image
Dietę bezglutenową stosują osoby uczulone na gluten. Gluten
jest to białko roślinne, występujące w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmienia,
żyta oraz owsa. Gluten stanowi także składnik mąki – sprawia, że po zmieszaniu
z wodą staje się ona ciągliwa i kleista. Nie zaleca się stosowania tej diety
ludziom zdrowym, ze względu na fakt iż wykluczenie z jadłospisu zbóż bogatych w
gluten wiąże się ze zbyt małą ilością węglowodanów, potrzebnych organizmowi do
prawidłowego funkcjonowania. Jeśli nie jesteś alergikiem ani nie chorujesz na
celiakię, staraj się aby gluten pojawiał się jako stały składnik w twoich
posiłkach.